polumjesec u sjeni

Kako snimam | Fotografiranje Mjeseca

Peter Neill

Kako zbog lockdowna nisam mogao nigdje, vrijeme sam provodio zarobljen u kući. Međutim, zahvaljujući fotoaparatu Sony Alpha 7R IV i dalje sam mogao fotografirati nešto jako udaljeno od mene, a to me kao fotografa opčinjavalo. Oduvijek me zanimalo fotografiranje Mjeseca, ali to je tada postao još privlačniji projekt radi bijega od pandemijske stvarnosti.

jasna slika punog mjeseca

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Fotoaparati i objektivi
Moj omiljeni fotoaparat za snimanje Mjeseca Sonyjev je model Alpha 7R IV. Također sam srećom uspio posuditi objektiv FE 400mm f/2,8 G Master. Međutim, otkrio sam da je žarišna duljina od 200 mm na izvanredno oštrom objektivu FE 70-200mm f/2,8 G Master više nego dovoljna. To je kvalitetan objektiv s kojim možete dobiti sjajne fotografije.

Tim objektivom snimio sam neke od svojih omiljenih fotografija i redovito ga koristim za fotografiranje glazbenika na koncertima. Fotografiranje Mjeseca pokazuje koliko je taj objektiv svestran. Zahvaljujući žarišnoj duljini od 200 mm fotografiji lako možete dodati i kontekst.

pun mjesec okružen oblacima

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Zadržavanje oštrine i stabilnosti
Prvi ključni dio opreme je tronožac. Ne mora biti najskuplji, ali mora biti čvrst, po mogućnosti težak, i mora imati solidnu glavu koja se ne pomiče nakon zatezanja. Većina tronožaca ima kuku koja vam omogućuje da objesite neko opterećenje, a torbica za fotoaparat je idealna. Samo pazite da torba lagano dodiruje tlo jer ne želite da se njiše s kuke tronošca tijekom ekspozicije.

Konačno, gotovo je nemoguće postići potpunu oštrinu zbog atmosfere između Zemlje i Mjeseca. Međutim, nekim jednostavnim postupcima možete postići najbolju priliku da snimite detaljnu fotografiju.

Na primjer, ako imate sjenilo za objektiv, upotrijebite ga. Njime možete blokirati svjetlo koje pada na objektiv iz neželjenih kutova. Koristeći sjenilo, snimio sam tu fotografiju iz urbanog dijela jugozapadnog Londona, dakle ne morate uvijek imati područje tamnog neba za fotografiranje, iako bi to, naravno, bilo veoma poželjno.

jasna slika punog mjeseca okruženog tamnim nebom

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Kada dodirnete fotoaparat da biste snimili fotografiju, time u stvari neznatno pomičete fotoaparat pa bi bilo dobro da naučite koristiti samookidač na fotoaparatu. Pomoću samookidača možete okinuti zatvarač i dati fotoaparatu nekoliko sekundi mirovanja prije nego što počne ekspozicija. Također biste mogli daljinski okinuti fotoaparat pomoću Bluetooth okidača ili aplikacije Sony Imaging Edge Mobile. Još jedan način bio bi da isprobate elektronički zatvarač, ako je dostupan na vašem fotoaparatu. Time će se smanjiti čak i najmanji pomak mehaničkog zatvarača fotoaparata pa će fotoaparat biti savršeno nepomičan tijekom ekspozicije.

Za fokusiranje uvijek koristim ručni fokus. Često upotrijebim aplikaciju Imaging Edge Mobile da bih na velikom zaslonu telefona preciznije provjerio fokus. Možete čak upotrijebiti tražilo fotoaparata ili stražnji zaslon. Na taj način, pomoću opcije uvećanja fokusa, možete vidjeti onaj dio slike koji želite precizno fokusirati.

Ekspozicija
Kada je Mjesec u sredini kadra koristim točkasto očitavanje svjetla u sredini kadra. Uvijek snimam nekomprimirane fotografije i procjenjujem ekspoziciju ovisno o tome hoću li imati dovoljno prostora da pojačam sjene da bi oblaci bili vidljiviji. Kroz eksperimentiranje otkrijete je li bolje eksponirati samo Mjesec ili malo preeksponirati Mjesec da biste imali bolju šansu s oblacima.

Veoma je primamljivo snimati s najširim otvorom blende i pustiti što više svjetla kroz objektiv. Međutim, taj otvor blende gotovo sigurno nije najoštriji. Morate pronaći najoštriju točku svog objektiva. To može značiti da snimate s f/4 ili f/5,6 – eksperimentirajte s objektivom tijekom snimanja i otkrijte gdje je vaš objektiv najoštriji.

polumjesec u sjeni

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Brzina zatvarača
Što se tiče brzine zatvarača, otkrio sam da apsolutno najmanja vrijednost s kojom možete snimati iznosi 1/5 s. Ako upotrijebite dulju ekspoziciju, Mjesec će postati mutan. Možete podesiti veću brzinu zatvarača od te, ali bolje je da usporite koliko možete da biste imali koristi od hvatanja što veće količine svjetla te da biste imali što nižu vrijednost ISO osjetljivosti.

Snimanje s niskom osjetljivošću omogućuje minimalnu zrnatost slike. Međutim, čak i s visokom rezolucijom modela Alpha 7R IV mogu opušteno povećati ISO na 800 ili 1000, i zrnatost nije problem. To mi omogućuje da s lakoćom snimim Zemljinog najbližeg susjeda.

Predstavljeni proizvodi

Peter Neill

Peter Neill | UK

"Peter Neill najjači je fotograf kojeg smo dosad pronašli. Naprosto više ne angažiramo nikoga drugog." – Mark Sheehan, The Script.

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili