Mošusno govedo na snijegu

Kako fotografiram | Fotografiranje životinjskog svijeta na snijegu

Floris Smeets

Krajolik prekriven snježnim pokrivačem ostavlja smirujući dojam. Sve što odvraća pažnju, poput stijena, grana ili jesenskog lišća, nestalo je ispod bjeline. To mi daje potpuno prazno platno na kojem mogu raditi te savršenu scenu koja mi omogućuje da pažnju usmjerim na objekte i fotografiram ih na minimalistički način.

dva mošusna goveda u borbi na snijegu © Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/250s @ f/4.0, ISO 1000

Ovladajte svojom opremom
Za uspješno fotografiranje koristim se fotoaparatima Sony Alpha 1 i Sony Alpha 9. Oba se odlikuju fantastičnim sustavima automatskog fokusiranja i velikim brzinama snimanja, što znači da nikada neću propustiti snimku. S fotoaparatima upotrebljavam Sonyjeve objektive 400mm f/2.8 GM OSS, FE 200-600mm f/5.3-6.3 G OSS i FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Ta tri objektiva uvijek nosim sa sobom kada fotografiram divlje životinje.

Kada snimam u snježnom okruženju, od velike pomoći u stvaranja ovih snimaka mi je mogućnost provjere ekspozicije prije okidanja. Elektroničko tražilo omogućuje mi provjeru ekspozicije te provjeru jesam li postigao da je pozadina fotografije što je moguće bliža čistoj bijeloj. Mogu uočiti promjene svjetla te prema histogramu podesiti brzinu zatvarača ili ISO osjetljivost, i to sve dok oko držim na tražilu, spreman za fotografiranje.

Planinski zec skriven u snijegu © Floris Smeets | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 1000

Budite spremni
Fotografiranje životinjskog svijeta uvijek se svodi na to da sa svojim objektima provedete što je moguće više vremena, a zimi to postaje izazov. Bez odgovarajuće opreme ne bih mogao toliko vremena provesti na otvorenom fotografirajući. U prirodi uglavnom provedem nekoliko dana u komadu, stoga je ekspedicijski šator, koji može izdržati uraganske vjetrove, najvažniji dio moje opreme. Vremenski uvjeti mogu se iznenada promijeniti tako da morate imati mjesto na kojem se možete skloniti.

skupina sobova na snijegu © Floris Smeets | Sony α7R III + FE 100-400m f/4.5-5.6 GM OSS | 1/320s @ f/14, ISO 800

Kadrirajte
Krajolik neće uvijek biti savršeno bijel i prekriven snijegom. Uvijek je važno dobro se pozicionirati, na pravom mjestu, pod dobrim kutom i na odgovarajućoj udaljenosti, kao i odabrati objektiv odgovarajuće žarišne duljine. To često znači da se moram nisko spustiti tako da je snijeg ispred mene kako bi sakrio ometajuće elemente poput stijena koje strše iz tla. Često fotografiram s potpuno otvorenim otvorom blende objektiva kako bi prvi plan bio što je moguće više zamućen. Na taj se način također skrivaju mali ometajući elementi te se postiže čista pozadina. Nakon što se sve to obavi, ostaju ključni elementi, a to su položaj životinje i njena poza.

tri srne na snijegu © Floris Smeets | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/2500s @ f/4.0, ISO 3200
Mogu uočiti promjene svjetla te prema histogramu podesiti brzinu zatvarača ili ISO osjetljivost, i to sve dok oko držim na tražilu, spreman za fotografiranje.

Kada se spremam fotografirati, na fotoaparatima Alpha 1 i Alpha 9 postavim funkciju fokusiranja putem tipke na stražnjoj strani fotoaparata. Na taj se način mogu koristiti značajkom praćenja fokusa i biti siguran da ću u trenutku okidanja dobiti savršeno fokusiranu snimku. Ako ću imati sreće da mogu ponovno kadrirati sliku, jednostavno se mogu fiksirati na objekt i promijeniti položaj životinje u kadru. Međutim, kada kadar postavim tako da snijeg služi kao bijela pozadina, često ne mogu pomicati fotoaparat jer bi se onda u kadru mogli naći elementi koji smetaju. Umjesto toga fiksiram se na životinju i strpljivo čekam da se pomakne na dobar položaj unutar kadra. Sustav fokusiranja fotoaparata Alpha 1 i Alpha 9 omogućuje mi da se koncentriram na objekt i kompoziciju, znajući da će objekt biti savršeno izoštren.

Predstavljeni proizvodi

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

"Konstantna promjena u prirodi čini fotografiranje prirode toliko atraktivnim. Čak i ako svakodnevno posjećujete istu lokaciju, svaki se puta možete vratiti s drugom slikom."

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili