zena u bijeloj haljini stoji blizu bale sijena u polju

Zauvijek sretni

George Kasionis i Stam Tsopanakis

Radeći zajedno kao „With Heart Films” snimatelji George Kasionis i Stam Tsopanakis koriste α7 III kao savršeni fotoaparat za svoj pristup pričanju priča.

Srpanj je u Pienzi u Toskani i, začudo, pada kiša. Pljušti. To je posebice loša vijest za Francescu, koja je zapela u ulici nasuprot katedrali na glavnom gradskom trgu u kojoj će se udati za Maxa. No, obilna kiša ne prestaje, pa je goste i prolaznike stjerala ispod povijesnih slavoluka na trgu, a Francescu natrag u automobil. Nervozna je. A tko ne bi bio?

Veliki su dan videosnimkom ovjekovječili George Kasionis i Stam Tsopanakis, koji rade zajedno kao „With Heart Films”. To je partnerstvo koje traje dulje od 20 godina i posao utemeljen na vrlo posebnom pristupu videosnimkama vjenčanja.

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 par se drži za ruke u polju u toskani na kraju dana

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/1000s @ f/2.2, ISO 160

Snimateljima su najdraži dramatični vremenski uvjeti, ali George zna da je na prvom mjestu posao, a to trenutno nije snimanje.

„Otišao sam do mladenke”, objasnio je, „sa spuštenim fotoaparatom. Mogao sam snimati sve oko sebe, mokre ulice i ljude koji se sakrivaju od kiše, ali umjesto toga sam kazao: ‘U redu je, nije važno pada li kiša. Moraš biti sretna jer kiša će uskoro stati, a ti ćeš biti udana žena.’ Upravo se to i dogodilo. Sunce je zasjalo odmah nakon ceremonije i vjenčanje se nastavilo.”

Dvojac „With Heart Films” ima filozofiju emotivnog pripovijedanja, a to je izvedivo samo uz pravu kombinaciju vještina, tehničkog iskustva i vrhunskih fotoaparata i objektiva. Oni snimaju dva-tri dana i gostima daju, kako to Stam voli kazati, „vremena da se počnu osjećati opušteno uz nas. Moramo doći otvorena srca i zbližiti se, a ne biti članovi osoblja.”

Timski rad prije, tijekom i nakon događanja ima još prednosti osim veće učinkovitosti. „Prilikom videosnimanja – a posebice jedinstvenih i neponovljivih trenutaka kao što su vjenčanja”, nastavio je George, „potreban vam je netko na koga se možete osloniti i takvo vas povjerenje oslobađa i omogućuje vam da se bolje umjetnički i kreativno izrazite.”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 pogled straga na par koji hoda cvijećem posutom ulicom u Toskani

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/800s @ f/2.8, ISO 100

Obojica se slažu da je zahvaljujući suvremenoj tehnologiji snimanje prekrasnih snimki lakše nego ikad prije, ali to ne znači da su njihovi poslovi postali nepotrebni, već da je njihova uloga kao pripovjedača postala još važnija. „Svi znaju da mogu snimiti prekrasne videosnimke”, objašnjava Stam, „ali teško je snimiti ih tako da budu intrigantne i da pobuđuju osjećaje. Nastojimo što više postići filmski dojam, ali snimke moraju biti i osobne za mladenku, mladoženju i sve uzvanike.”

Da biste to postigli, ne možete trošiti vrijeme brinući o opremi, a fotoaparat u koji George i Stam imaju povjerenje jest Sony α7 III, koji je oblikovao priče koje pričaju.

„Zahvaljujući novim tehnologijama, kao što su Sonyjevo napredno automatsko fokusiranje i ugrađena stabilizacija slike, možemo brže reagirati znajući da nam je oprema pouzdana”, kazao je Stam. Zahvaljujući malom kućištu fotoaparata α7 III, mogu se držati svoje metode stapanja s prijateljima i obitelji radi prirodnijeg pristupa. „Vrlo je zastrašujuće iskustvo stajati ispred velike filmske kamere”, nastavlja Stam, „ali manje kućište omogućuje snimanje pravih emocija, a ne prestrašenih očiju.”
George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 mladenka i mladoženja zagrljeni u polju toskane u zalazak sunca

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/400s @ f/2.2, ISO 100

Kada se radi o objektivima, George i Stam oslanjaju se na FE objektive, koji su dovoljno fleksibilni za snimanje raznih prizora. Među najdražim su im objektivima FE 16 – 35 mm f/2,8 GM, FE 24 mm f/1,4 GM i FE 55 mm f/1,8 ZA, a za snimanje ceremonije i govora najdraži im je FE 85 mm f/1,4 GM.

Osim toga, brzo, tiho i pouzdano automatsko fokusiranje uvijek je dobrodošlo, a ima i neočekivane prednosti.

„Nevjerojatno je poticajno imati pouzdan sustav”, objasnio je George. „Snimanje dugih govora bilo je vrlo zamorno, ali uz Eye AF u stvarnom vremenu dovoljno je pokrenuti snimanje i opustiti se! A ako se možete odmoriti, bit ćete manje umorni, pa ćete poslije imati energije za sve ostalo, npr. za feštu do pet ujutro!”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 mladenka i mladoženja s podignutim rukama od veselja na suncem obasjanoj toskanskoj cesti

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 125

Kao u svim dobrim filmovima, tehnologija je u pozadini, a u prvom je planu priča. A uz toliko priča koje su preostale da se ispričaju, vole li George i Stam i dalje svoj posao? „Da”, nasmijao se George, „jer svako je snimanje drukčije i svaki put kada nam dođu zahvaliti, to je moja nagrada”.

Za Stama vrijedi isto. „Svaka naša snimka veliča ljubav između dvoje ljudi i svih kojima je do njih stalo. Kome bi to moglo dosaditi?”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili