Fokus slike

Kenton Thatcher | Transparentnost

Kada mi je stari prijatelj pokazao projekt na kojemu radi, znao sam da se moram uključiti. Taj je projekt bio svjetlosna instalacija ispod bazena, što mi je, kao fotografu, odmah uzburkalo maštu. Ubrzo sam kontaktirao vlasnika bazena i počeo smišljati ideje te sam za neke snimio i testne fotografije.

No vlasnici bazena zamolili su me da snimim njihove kćeri oko bazena. Nisam bio oduševljen, jer sam imao vlastite ideje, no pristao sam uz obećanje da mogu posjećivati bazen kad god poželim i smišljati ideje s kojima bismo svi bili zadovoljni.

U narednim mjesecima nakupilo se mnogo ideja i koncepata; istražio sam sve sitne detalje kao što su odgovarajuća boja i stil kupaćih kostima, kao i ono što je najvažnije – vremensku prognozu: trebao mi je dan bez vjetra uz mnogo sunca i plavo nebo. Želio sam da bazen izgleda što je prozirnije moguće.

tri žene rone u bazenu

© Kenton Thatcher | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/13, ISO 320

Kada je stigao dan snimanja, mnogo sam vremena proveo fotografirajući s balkona koji gleda na bazen. Spustio sam se da bih djevojkama zahvalio na strpljenju nakon sati provedenih u bazenu i slučajno sam ugledao sliku koju upravo gledate. Nisam mogao vjerovati kakvu sreću imam i kako se sve savršeno posložilo.

Za snimanje sam koristio Sony Alpha 7R III s objektivom FE 24 – 70 mm f/2,8 GM. Izgubio sam gotovo 2 Ev svjetlosti jer sam koristio polarizirajući filtar da bih smanjio razinu odraza u vodi. Da bi sve djevojke ostale u savršenom fokusu, morao sam imati dovoljno veliku dubinu polja, pa sam uz otvor blende od f/13 osjetljivost pomaknuo na ISO 320 znajući da ću uz sjajan senzor moći dobiti veliki tisak bez šuma na slici.

Unatoč tome što snimam u RAW formatu, imam vlastiti komplet za pregled JPEG slika izrađen prema mojim specifikacijama koji mi pomaže da odlučim kako ću prilagoditi RAW verziju prilikom uređivanja u studiju. U ovom je slučaju bio postavljen na Vivid, ali uz zasićenost postavljenu na nižu razinu od standardne.

Fotoaparat bi za ovu vrstu snimke obično postavio na tronožac, no vrijeme je bilo od presudne važnosti; djevojke su bile u vodi već 2 ili 3 sata, pa sam znao da moram snimiti sliku prije nego što čarolija nestane. Nekako sam to sve uspio uz zadnji nalet adrenalina te sam dan zaključio uz zaista čarobnu sliku.

Volim mir i spokoj slike, no ono što se ne vidi na slici tjedni su planiranja koji su bili potrebni da bi uopće došlo do snimanja.

Predstavljeni proizvodi

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher | Portugal

"Fotografije su moje sredstvo komunikacije. O životu sam naučio više držeći fotoaparat u rukama i slušajući osobe koja sam snimao nego iz bilo koje knjige koju sam pročitao – ali, s druge strane, ja sam disleksičan"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili