promatrači na brodu kraj velikog ledenjaka

Fotografije | Island snimljen fotoaparatom Alpha 7 IV

Marcel Siebert

U zemlji u kojoj obitavaju vilenjaci i gdje između dvije kuće kraj ceste možete pronaći kamenu gromadu s vlastitim kućnim brojem možete očekivati da ćete pronaći ono neočekivano. Fotograf Marcel Siebert na Islandu vjerojatno nije susreo vilenjake ili trolove. Čak i ako je, nije ih uspio snimiti svojim fotoaparatom. Međutim, očarala ga je raznolikost svijeta prirode Islanda. Ovaj zaljubljenik u prirodu i svjetski putnik živi u regiji Allgäu te mnogo vremena provodi u prirodi i u planinama. Odlučio je s nama podijeliti neke od tih posebnih trenutaka.

“Kod Islanda me ne fasciniraju samo raznolikost i ljepota međusobno vrlo različitih krajolika tog sjevernoatlantskog otoka. Ono što promatrača fascinira je njihova kombinacija koja ponekad može biti bizarna, a ponekad mitska,” Marcel objašnjava. “To je osjećaj koji želim prenijeti ljudima koji gledaju moje fotografije. A jedini način da u tome uspijem je da se koristim pouzdanom opremom vrhunske kvalitete.”

Sa Sonyjevim fotoaparatom Alpha 7 IV te objektivima FE 24-70mm f/2.8 GM II i FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II u svojoj torbi, bio je optimalno opremljen za ostvarivanje svog ambicioznog cilja.

jedini automobil na praznoj islandskoj cesti

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/800s @ f/6.3, ISO 250

Kompaktan i težak svega malo više od jedne kile, Sonyjev novi telefoto objektiv za zumiranje FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II najlakši je objektiv u svojoj klasi. Teži gotovo 30 % manje od svog prethodnika. Njegova mala težina ugodno je iznenađenje tijekom pješačenja preko planina i duž ledenjaka. Istovremeno, unaprijeđeni G Master telefoto objektiv za zumiranje zaslužuje odlične ocjene po pitanju kvalitete slike. To se jasno može vidjeti na snimci skupine planinara koji kreću na ekskurziju ledenjakom.

skupina planinara penje se uz planinu

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Sonyjev novi i poboljšani standardni objektiv za zumiranje FE 24-70 mm f/2.8 GM II također je odličan za snimanje impresivnog prostranstva krajolika. Najmanji i najlakši objektiv u svojoj klasi teži svega 695 g, što ga čini mnogo lakšim od prethodnika. Duljina je skraćena za 16 mm, a ukupni obujam za gotovo 18 %. Stoga ne čudi da je brzo postao Marcelov novi omiljeni objektiv tijekom putovanja Islandom. “Većinu vremena provedenog na Islandu na fotoaparatu sam imao postavljen novi objektiv 24-70mm. Taj je objektiv iznimno lagan i pouzdano radi u svim vremenskim uvjetima. Potpuno sam se uvjerio u njegovu iznimnu kvalitetu, bilo da sam snimao videozapise ili fotografije,” kaže Marcel. Te značajke savršeno svjedoče njegovoj univerzalnoj prikladnosti za svakodnevnu upotrebu, istovremeno zadovoljavajući najstrože zahtjeve u pogledu upotrebljivosti i kvalitete slike.

islandski vodopad u veličanstvenom krajoliku

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 500

“Oduševilo me kako krajolici Islanda mijenjaju svoja raspoloženja i atmosfere,” oduševljeno će Marcel o vremenu koje je proveo na Islandu. “S jedne strane, krajolik je pust i surov, urešen impresivnim vodopadima. S druge strane, obalni krajolik je bizaran, s nevjerojatnim plažama. Island se odlikuje raznolikošću koju na prostoru te veličine možete naći na svega još nekoliko mjesta na planetu. Svi koji posjete Island brzo dođu do zaključka da se vilenjake i trolove veoma cijeni u tom magičnom krajoliku,” kaže Marcel i sa smiješkom dodaje: “Budući da sam iz regije Allgäu, svijet mitova i legendi nije mi stran. Tko zna? Možda su duše Allgäua i Islanda srodne.”

skupina planinara hoda prema ledenjaku

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Od vilenjaka i trolova natrag u civilizaciju. Ili barem nagovještaj civilizacije koji daju često kilometarske ceste koje oštro presijecaju krajolik. Ovdje nailazimo na spoj prošlosti i sadašnjosti zahvaljujući kojem je nastao veoma poseban trenutak koji je Marcel s nama podijelio.

“Novim objektivom 24-70mm GM II na Islandu sam napravio prekrasne snimke. Zahvaljujući Sonyjevom kompatibilnom E-mount sustavu, objektive možete koristiti na mnogim fotoaparatima, te se naravno i dalje koristiti njima kada promijenite fotoaparat,” Marcel zaključuje, ističući prednost Sonyjeve opreme koja je za njega važna. Sve što nedostaje kako bismo zaokružili panoramu ovog putovanja su divlji poniji po kojima je otok poznat, među brojnim ostalim znamenitostima. Marcel je i njih snimio i taj savršeni trenutak podijelio s nama.

skupina islandskih konja na polju

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/3.5, ISO 200

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili