Tri dame sjede na automobilu s otvorenim vratima

Kako slikam | Stvaranje kinemagrafa

Virgo Haan

Ponekad vam novi fotoaparat i tehnologija mogu pomoći da nadahnete svoju maštu i kreativnost. Oko deset godina stvaram kinemagrafe - fotografiju s jednostavnim pokretnim, ponavljajućim elementom. Iako mi nije bilo dosadno izrađivati ovakve vrste slika, želio sam istražiti nešto novo, a Sony Alpha 7S III dao mi je moć da to učinim.

Click to play | © Virgo Haan

Uvijek tražim nove načine da pomognem svojim klijentima da ispričaju svoje priče. Uvijek je teško istaknuti se u gomili, tako da sve što je vizualno drugačije pomaže da se privuče pozornost na prezasićenim stranicama društvenih mreža. Dakle, ako mi tehnologija omogući da isprobam novu tehniku, moji klijenti uvijek ju rado isprobaju.

Tehnika
Nove slike koje sam stvarao samo su kratka, beskonačna ponavljanja; nema početka, sredine ili kraja. Oni dijele elemente mog rada na kinemagrafima - još uvijek postoji naizgled zamrznut subjekt, ali sada postoje mirniji trenuci i kretanje svjetla, a ne samo pokretni element na slici.

Click to play | © Virgo Haan

U nedavnom projektu radio sam s južnoafričkom repericom Moozlie. Postavio sam svoj Alpha 7S III na stativ, tako da je bio savršeno miran, i postavio sam ga da snima video u 4K rezoluciji pri 120 sl./s. Zamolio sam Moozlie da ostane savršeno mirna nekoliko sekundi dok je moj pomoćnik pomicao svjetla po autu. Kako su se svjetla pomicala, otkrivala su njezino lice iz sjene, a kad su prolazila, ponovo su ga skrivala. Iskoristio sam nešto više od jedne sekunde snimke, koja je, kada se stavi na vremensku traku od 24 sličice u sekundi, stvorila usporeni isječak od približno 5 sekundi. Kad je u petlji, Moozlie je smrznuta, samo se njezina naušnica polako njiše naprijed-natrag, a svjetlo se okreće. Zatim sam stvorio petlju koja otkriva njezino lice iz sjene, a zatim se vraća natrag u skriveno.

Ekspozicija
Jedan od kritičnih elemenata pri snimanju ovakvih petlji je ekspozicija. Da biste stvorili petlju, ekspozicija mora biti ista na početku i na kraju petlje. Uvijek ću mjeriti ekspoziciju na najvažnijem elementu u prizoru, a to je obično lice subjekta. Za svjetlosni grafikon, prebacim svoj Alpha 7S III na način ručne ekspozicije i zamolim svog pomoćnika da osvijetli lice subjekta. Zatim to koristim da podesim ekspoziciju. Tada mogu biti siguran da čak i pri najvećoj svjetlini osvjetljenje neće uništiti ekspoziciju, a lice će biti savršeno eksponirano. Kad je sve to gotovo, tražim od pomoćnika da usmjeri svjetlo od subjekta da bi sve bilo u sjeni. Zatim počinjem snimati i pomicati svjetla prije nego što ih vratim tako da se ponovo usmjere od subjekta.

Click to play | © Virgo Haan

Petlja se stvara tako da počinje i završava s licem u potpunoj sjeni, znajući da čak ni u najsvjetlijem trenutku kretanja svjetla lice neće biti preeksponirano.

Pokret
U drugom videu, zamolio sam Moozlie da sjedne u automobil, ali ovaj put sam postavio fotoaparat Alpha 7S III i objektiv FE 16-35mm f/2.8 G Master na stabilizator da bih stvorio glatko kretanje. Još jednom sam postavio fotoaparat da snima pri 120 sl./s u razlučivosti 4k. Ovaj put sam pomaknuo fotoaparat na stabilizatoru da bih stvorio obrušavajući pokret unutar auta. Korištenjem širokokutnog objektiva kao što je 16-35 mm, čini se kao da se krećete kroz okolinu.

Nakon snimanja, uzeo sam otprilike pola sekunde te snimke i ponovno ju stavio na vremensku traku da bih napravio usporeni isječak od približno 2 sekunde, a zatim sam ga preokrenuo. Konačni rezultat je kratka petlja u kojoj se kamera beskonačno kreće unutra i izvan auta, a Moozlie se uopće ne miče. U ovoj sam situaciji upotrijebio stabilizator, ali sam također snimao slične petlje koristeći aktivnu stabilizaciju Alpha 7S III da bih proizveo jednako gladak video.

Pokušavate sami
Savjet koji bih dao svima koji žele početi snimati kinemagrafe, svjetlosne grafikone ili stvarati ove isječke s petljama jest da upamte da ljudi vole jednostavne stvari. Nemojte se bojati eksperimentiranja, ali ne morate se previše truditi da biste stvorili nešto fantastično.

Click to play | © Virgo Haan

Tehnologija koju imamo na raspolaganju kao kreatori neprestano se razvija i mijenja, stoga se prihvatite ovih novih stvari i dopustite da potiču vašu kreativnost.

 

Zasluge
Ballzy X PopSpot X MOOZLIE
Klijent: @ballzy_est
Umjetnik: @moozlie

Fotograf
Virgo Haan

Umjetnički redatelj
Andreas Aru
@andr3asaru

Producent
Sander Rootslane
@rootslane

Stilist / MUA
Liisa-Chrislin Saleh
@lisasalvaje

Predstavljeni proizvodi

Virgo Haan

Virgo Haan | Estonia

"Dajem sve od sebe da stvorim radove veće od svakodnevnog života"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili