ribar određuje kurs na karti

Kako snimam | Slike u dokumentarnom stilu na pučini

Olivier Jobard

Kada ste u skučenom interijeru ribarskog broda nemate mnogo prostora za fotografiranje. Na pučini imate osjećaj da imate svo vrijeme ovog svijeta, no trenuci akcije dolaze iznenada, a ja i moj fotoaparat Alpha 1 moramo biti spremni snimiti taj trenutak.

Fotografije snimljene na ribarskim brodovima dio su projekta na kojem sam radio u sklopu poziva na sudjelovanje pod nazivom “Radiographie de la France” koji je podržala Nacionalna knjižnica Francuske. Odabranim dokumentarnim fotografima dodijeljena su sredstva za fotografiranje različitih aspekata života u suvremenoj Francuskoj.

skupina radnika na ribarskom brodu razvrstava ribu na brodu

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/2.2, ISO 1000

Fotografirao sam mlade ljude koji prolaze obuku za ribare. Mnogi od njih u Francusku su došli kao imigranti. Budući da francuska vlada želi da postanu samostalni, motivirani su za rad i započinjanje novog života.

ribar sluša predavanje u učionici

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 320

Život na brodu je težak. Zna se raditi i po osam, devet sati dnevno bez odmora. Kako bih snimio savršene fotografije u dokumentarnom stilu, morao sam čekati i pažljivo promatrati tako da sam spreman reagirati kad se nešto dogodi i izraditi snimak svojim pouzdanim fotoaparatom Sony Alpha 1 i objektivom 35 mm f/1.8. Potom bih im se brzo sklonio s puta. Moraju imati dovoljno prostora da bi mogli raditi, stoga ja moram biti mobilan, uvijek na oprezu i u pokretu, spreman da ih fotografiram, a da ih pritom ne ometam.

Obožavam velike datoteke koje senzor od 50 megapiksela fotoaparata Alpha 1 izrađuje. Kvaliteta slike podsjeća na fotografije koje sam snimao kada sam koristio film. Karakter slika također je drugačiji u usporedbi s drugim digitalnim fotoaparatima.

sunce zalazi iza brodskog vitla na kojem su namotani konopi

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/3200s @ f/2.8, ISO 250

Kada su objektivi u pitanju ne volim komplicirati. Na brodu gotovo uvijek koristim objektiv FE 35 mm f/1.8. Oštar je, lagan i može se brzo koristiti. S obzirom na skučenost broda potreban mi je objektiv od 35 mm kako bih snimio sve što želim da se pojavi na snimci. Također, u takvim mokrim i vlažnim uvjetima ne želim mijenjati objektive. Usprkos tome, nisam poduzeo nikakve mjere opreza kada je fotoaparat Alpha 1 u pitanju. Po potrebi bih ga zaklonio jaknom kako se ne bi baš posve smočio, no inače bih fotografirao u svim uvjetima.

ribar stoji na molu navečer

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/15s @ f/1.8, ISO 2500

Na kopnu za dokumentarne fotografije portretnog stila koristim objektiv 55 mm f/1.8. Uz to što je oštar, njime se dobiva i predivni pozadinski bokeh efekt, a otvor blende od f/1.8 olakšava mi snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja. Ne bojim se osjetljivost fotoaparata Alpha 1 podići na ISO 2500, što je često nužno jer ribari rade i tijekom noći.

ribar leži na svom brodskom ležaju

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/80s @ f/2.2, ISO 640

S obzirom na to koliko rade, posada često ode na spavanje tijekom dana. To nije čudno s obzirom na to koliko znaju biti iscrpljeni. Moraju se naviknuti na to da brzo zaspu, u pet minuta, jer spavati mogu svega nekoliko sati tijekom dana, a u tom slučaju želite iskoristiti svaku minutu.

ribar radi na palubi

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/3.5, ISO 250

Kada je prostor ograničen, morate imati obzira prema ljudima koje fotografirate. Jedan od objekata iz mog projekta bio je čovjek iz Demokratske Republike Kongo. Bilo ga je sram što je imao morsku bolest, no, htio je da sa stilom to prikažem jer je to bila jedna od stvari koju je pokušavao pobijediti. Kada se nešto poput toga događa na brodu, nemate se gdje sakriti.

ribar stoji na brodu u suton i gleda mobitel

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/30s @ f/1.8, ISO 2500

Fotoaparat Alpha 1 pomaže mi da diskretno fotografiram, zahvaljujući tihom načinu rada i zakretnom zaslonu koji koristim umjesto tražila. Zbog te dvije značajke ne skrećem pažnju na sebe dok fotografiram, stoga svi rade svoj posao, a moja prisutnost ih ne čini nervoznima.

dva ribara gledaju ulov na brodu

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/640s @ f/5.6, ISO 320

Automatskom fokusiranju pak mogu zahvaliti što su snimke posve oštre. Nova generacija tehnologije automatskog fokusiranja Sonyjevih fotoaparata je sjajna. Dok slijedim određenu osobu fotoaparat se fokusira na njene oči ili lice. Bez obzira kako se ta osoba kretala, bit će u fokusu. Čak i ako su druge osobe u kadru, fotoaparat će se nastaviti fokusirati na one osobe koje želite kada se fokus “zaključa”. Tako ja imam jednu stvar manje o kojoj moram voditi računa.

Iznimno sam zadovoljan rezultatima projekta. Usprkos mokrim uvjetima, znao sam da je moja Sony oprema spremna na sve i da ću njome snimiti zapanjujuće fotografije.

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili