portret žene u crvenom

Kako snimam | Umjetnički portreti

Nemanja Maraš

Jedan od glavnih razloga zašto sam odlučio snimati portrete jest dublje upoznavanje osoba i otkrivanje njihove stvarne osobnosti na fotografiji. Ljudske umove smatram intrigantnima te putem svoje fotografije želim prikazati čist i iskren portret osoba koje snimam. 

portret muškarca koji drži videokameru

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

Tempiranje snimke

Da biste snimili trenutke koji predstavljaju iskren portret, najvažnije je pritisnuti tipku okidača u pravom trenutku. U nekoliko je zadnjih projekata tempiranje bilo ključno za stvaranje priče. Posebno volim portrete na kojima osoba nije svjesna u kojem ću točno trenutku snimiti sliku. Da bih dobio savršenu sliku, osobi ne dajem upute, već je želim snimiti kada je opuštena da bih dobio taj prirodni dojam.

portret nasmijane žene

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 400

Kada radim s osobom u studiju, koristim sličan pristup; pokušavam osobi ne davati upute. Želim da se osoba odmah osjeća ugodno, a zatim je proučavam i promatram. Možda od nje zatražim da malo pomakne ruku ili glavu, a ponekad malo popričamo da bih joj skrenuo misli od fotoaparata. Razgovori ponekad postanu duboki, posebno kada osobu dobro poznajem. Upravo u tim trenucima najviše volim snimiti portret.

Značajka Eye AF na fotoaparatu Sony Alpha 7 III pomaže mi u snimanju tih emocija. Volim snimati s potpuno otvorenim otvorom blende jer znam da se uz Eye AF mogu usredotočiti na komunikaciju s osobom kada znam da će oko biti potpuno izoštreno u trenutku kada pritisnem okidač.

portret žene koja nosi široki šešir

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Ideje i lokacije

Ideje su svuda oko nas. Ta se tvrdnja može činiti izlizanom, no nikada ne znate kada će se neka ideja pojaviti. Obično volim jednostavne lokacije i pozadine, a mnogi moji radovi snimljeni u studiju imaju bijelu pozadinu. Sviđa mi se jednostavnost čiste bijele ili crne pozadine jer meni i gledatelju omogućuje da se potpuno usredotočim na osobu i prepoznam emocije na njezinu licu bez ikakvih smetnji.

portret žene s dragim kamenjem oko očiju

© Nemanja Maraš | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 2500

Međutim, snimanje na lokaciji može pomoći u pričanju priče i učiniti je manje dvosmislenom. Jedna je takva fotografija portret Anastasije. Snimio sam ga fotoaparatom Alpha 7R IV te mi se sviđaju boje, oštrina i sve što se događa u sceni. No ono što me najviše oduševljava jest osvjetljenje. Na fotografiji se vide dvije vrste osvjetljenja; žuto pozadinsko osvjetljenje s ulične lampe i tri prednja svjetla koja su zapravo LED žaruljice pametnog telefona. Glavno je osvjetljenje na fotografiji LED žaruljica pametnog telefona koji se nalazi na udaljenosti od dva metra. Sony Alpha 7R IV ima dovoljan dinamički opseg da čak i u takvim uvjetima slabog osvjetljenja omogućuje besprijekorno snimanje portreta i emocija.

dva muškaraca osvjetljavaju model pametnim telefonima

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 2500

Oprema za osvjetljenje i fotoaparat

Obično pri osvjetljavanju osobe pokušavam biti što jednostavniji da rasvjeta ne bi smetala. Koristim samo jedno ili dva rasvjetna tijela – glavno je rasvjetno tijelo velik i mekan izvor svjetlosti iz dubokog kišobrana ili reflektora, a drugo je ključno rasvjetno tijelo za osvjetljenje lica osobe. Slično vrijedi i za lokacije na kojima pokušavam koristiti što više ambijentalnog svjetla, uz sasvim malo rasvjetno tijelo koje osvjetljava lice osobe.

portret muškarca s naočalama koji gleda postrance

© Nemanja Maraš | Sony α7 III + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/2.8, ISO 400

Savjeti

Za snimanje obično koristim Alpha 7 III, no povremeno za određene projekte koristim i Alpha 7R IV. Uz fotoaparate uvijek koristim objektive fiksne žarišne duljine. Trenutačno koristim objektive Zeiss Sonnar T* 55 mm f/1,8 ZA, FE 28 mm f/2, FE 85 mm f/1,8 i FE 90 mm Macro G OSS. Kada bih morao odabrati samo jedan, to bi bio objektiv od 55 mm jer mislim da najbolje odgovara meni i mom stilu snimanja portreta. Što se tiče savjeta za one koji žele snimati umjetničke ili uredničke portrete, najbolji koji mogu dati jest da budu ono što jesu i istraže svoje ideje. Biti ono što jesi ponekad je najteži dio, no uz strpljenje i predan rad sve će s vremenom doći na svoje.

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili