nasmiješeni dječak pokazuje u zrak

Kako snimam | Fotografiranje obitelji

Jan Tichy

Snimajte ono što vam je bitno

Moj je sin naviknut na fotografiranje, no guranje fotoaparata u njegovo lice nikad nije rezultiralo najboljim fotografijama. Većina ljudi "osjeća" fotoaparat i reagira na njega. Da bismo snimili spontane slike, izašli smo i pustili ga da se igra. Te su slike bile važne – prvih nekoliko tjedana nismo se mogli vidjeti s obitelji, pa su te slike bile jedini način da se povežemo bez da smo zajedno.

dječak se igra na toboganu

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Kako fotografirati obitelj

Ako počinjete s obiteljskom fotografijom, krenite od scena s malo kretanja. Odaberite trenutke kada osoba koju snimate sjedi, razmišlja ili čita. Osobe su u tim trenucima manje svjesne da ih fotografirate te ćete imati dovoljno vremena za isprobavanje različitih postavki. To je teže kada se osobe kreću, posebno djeca.

nasmijani dječak podiže čašu

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Sa sobom uvijek nosim Sony Alpha 9 II. Mnogi bi rekli da je to fotoaparat za sport, no zapravo je pogodan za snimanje svega, posebice objekata koji se brzo kreću. Kao što svaki roditelj zna, djeca se mogu brzo kretati i obično će vas ignorirati ako ih zamolite da se smire za fotografiju. Alpha 9 II stoga je idealan fotoaparat za fotografiranje djece!

Odabir objektiva

Odabir objektiva vrlo je bitan. Ako obično snimate s objektivom za zumiranje, predlažem da isprobate objektiv s fiksnom žarišnom duljinom. Time ćete dobiti širi otvor blende, što će rezultirati boljim performansama pri slabom osvjetljenju te manjom dubinom polja radi odvajanja objekta snimanja od pozadine.

dječak s hranom oko usta

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Za snimanje takvih slika koristim mnogo različitih objektiva jer svaki nudi nešto drugo. Širi objektivi kao što su Sony FE 24 mm f/1,4 G Master, Sony FE Zeiss Distagon T* 35 mm f/1,4 ili FE 35 mm f/1,8 sjajni su kada na slici imate više osoba. Kada se nešto događa, široki kut može uhvatiti akciju između osoba koje snimate. No kada u kadru imate jednu osobu, dobivate mnogo praznog prostora. Možda u tom slučaju nećete osobu moći dobro izolirati ili pak ćete joj se morati sasvim približiti.

Dječak trči šumom

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Dulje žarišne duljine sjajne su za izolaciju osobe, no zbog veće udaljenosti snimanja moj sin lakše može otrčati, što mi otežava posao i kao fotografu i kao roditelju! Za mene je idealna žarišna duljina oko 50 mm jer omogućuje optimalnu udaljenost uz prirodno renderiranje okolnog prostora. Mnogo sam slika snimio uz objektiv Sony Zeiss Planar T* 50 mm f/1,4.

dječak se igra s lišćem

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Iskoristite fotoaparat na najbolji način

Alpha 9 II i općenito fotoaparati tvrtke Sony imaju mnoge značajke koje pomažu u snimanju sjajnih obiteljskih fotografija. Jedna od najvažnijih funkcija je Eye AF, koji mi omogućuje da se fokusiram na kompoziciju dok fotoaparat brine u tome da oči budu u savršenom fokusu, čak i pri snimanju s velikim maksimalnim otvorima blende. Ponekad koristim i mogućnost male fleksibilne točke za praćenje kada je moj sin na većoj udaljenosti. Točku fokusa jednostavno je pomicati pomoću upravljačke ručice sa stražnje strane, a praćenje automatskog fokusiranja odrađuje ostatak posla. Naravno, uz Alpha 9 II I sve te slike možete snimati pri 20 sl./s.

dječak se igra s vrčem vode

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Nagibni zaslon još jedna je korisna značajka. Omogućuje mi diskretnije snimanje i spuštanje bliže tlu, na visinu mog sina. Na taj način mogu dobiti snimke koje bi uz nenagibni zaslon ili elektroničko tražilo bile puno zahtjevnije.

nasmiješeni dječak pokazuje u zrak

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Što se tiče postavki ekspozicije, uvijek pri snimanju koristim prioritet otvora blende uz automatski ISO. Automatski ISO postavljam na minimalnu brzinu zatvarača od, primjerice, 1/500 s. To znači da fotoaparat neće pasti ispod te brzine zatvarača, pa sve kretnje ispadaju zamrznute. Ako je fotoaparatu potrebno više, automatski će povećati ISO osjetljivost radi zadržavanja odgovarajuće ekspozicije. Postavljanje ekspozicije na taj način vrlo je korisno jer vam omogućuje da ne razmišljate o ničemu osim o kompoziciji.

dječak se smije dok se igra na ljuljački

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Refleksija

Kada prevrtim film unatrag, te jednostavne fotografije mog sina i obitelji vraćaju me u te divne trenutke kada smo zajedno provodili sjajne trenutke. Fotografiranje osoba koje su vam bliske i koje volite najbolji je fotografski projekt svih vremena. Nikada nemojte prestati fotografirati svoju obitelj, to je cjeloživotni projekt!

Predstavljeni proizvodi

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografija mi je dala najveći dar – pogled na svijet iz jedinstvene perspektive. Okružuje nas toliko ljepote i čarolije koju vrijedi zabilježiti. Samo je nastavite tražiti i uvijek budite spremni"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili