hannah couzens kadrira portret na svom sony alpha fotoaparatu

Vrhunski savjeti: savršeno izoštreni portreti

snimljeni Sony Alpha fotoaparatom

Funkcija praćenja Eye AF

Ako postoji jedna značajka koja uvela revoluciju u portretnu fotografiju, onda je to Eye AF kojom se odlikuju svi najnoviji Sony Alpha fotoaparati. Zahvaljujući sustavu obrade Bionz, fotoaparat otkriva ljudske oči i fokusira objektiv na oko koje je bliže fotoaparatu. Da biste aktivirali Eye AF, provjerite jeste li u načinu rada kontinuiranog automatskog fokusiranja (AF-C) te jeste li u izborniku odabrali Eye AF. Gledajući prizor kroz tražilo ili na stražnjem zaslonu, primijetit ćete mali pravokutnik postavljen preko oka subjekta. Pravokutnik otkrivanja oka pomicat će se zajedno sa subjektom, što znači da subjektu možete davati upute kako da se kreće ili mijenjati kompoziciju snimke, a oko će uvijek biti u fokusu.

Dodatni savjet:Ako se želite poigrati dubinom polja, a cijelo vrijeme imati određeno oko u fokusu, u izborniku značajke Eye AF možete birati između lijevog i desnog oka.

portret nasmiješene djevojke

© Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Odabir objektiva

Za snimanje nenadmašnih detalja uvijek je najbolje odabrati objektiv fiksne žarišne duljine. Vrhunski alat za snimanje portreta je Sonyjev objektiv FE 85mm f/1.4 G Master, jedan od najoštrijih objektiva iz Sonyjeve E-mount ponude. Kružni otvor blende s 11 listića pruža mekani, kremasti bokeh efekt pozadine koji portretni fotografi obožavaju. Ako ste ograničeni budžetom, odlučite se za FE 85mm f/1.8. Pruža istu žarišnu duljinu i odličnu kvalitetu slike te je odličan izbor za osobe koje se tek počinju baviti fotografijom.

crno-bijeli portret žene ozbiljnog izgleda lica koja gleda u fotoaparat

© Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Odabir otvora blende

Oči su duša portreta te bi trebale biti najoštriji dio slike. Međutim, ne želite da ostatak lica bude izvan fokusa. Fotografi će se naravno odlučiti za vrlo veliki otvor blende, npr. f/1,4 ili f/1,8, kako bi pozadina bila defokusirana. Rezultat će biti dobar ako snimate portret pune ili srednje duljine. Međutim, ako se približite jer radite snimku glave, zbog vrlo plitke dubine polja pri tako velikim otvorim blende može se dogoditi da su oči subjekta u fokusu, no nos može biti mekan i defokusiran. Nemojte se bojati postaviti otvor blende na f/2,8 ili f/4 kako biste povećali dubinu polja onoliko koliko je potrebno da ključne značajke lica budu u fokusu. Bez brige, pozadina će i dalje biti zamućena kada se koristite tim postavkama, pogotovo ako je vaš subjekt veoma udaljen od pozadine.

žena leži u plićaku i smiješi se, pozira za portret

© Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Brzina zatvarača i stabilizacija SteadyShot

Čak i kada su posve mirni, ljudi se svejedno kreću. Udišemo i izdišemo, zibamo se dok održavamo ravnotežu, a isto vrijedi i za fotografa koji snima. Mali pokreti mogu izazvati zamućenje uslijed pokreta, pogotovo kada fotografiramo nekoga izbliza koristeći se pritom objektivom kao što je primjerice 85 mm objektiv za portrete.

Kako bi se to zamućenje spriječilo, uključite stabilizaciju SteadyShot svog Sony Alpha fotoaparata i, ako je primjenjivo, svog E-mount objektiva. Značajkom Eye AF koristite se kako bi se svi pomaci unaprijed i unazad kontinuirano ispravljali. Za kraj, odabir brzine zatvarača ovisit će o vrsti portreta koji snimate. Ako vaš subjekt sjedi ili ako se oslanja na nešto, brzinu možete spustiti čak do 1/30 s, no ako želite snimiti kako se smije ili neku drugu reakciju, morat ćete odabrati mnogo veću brzinu zatvarača. Počnite od 1/125 s i potom po potrebi mijenjajte brzinu.

portret žene s balija koja u ruci drži lepezu

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Način rada snimanja

Način rada neprekidnog snimanje odličan je za portrete. Izraz lica osobe može se u trenu promijeniti, a to na portretnoj slici može činiti iznenađujuću razliku. To pogotovo vrijedi ako želite snimiti reakciju, snimiti subjekta kako se smije ili smiješi.

U izborniku Način rada snimanja odaberite način rada Neprekidno snimanje. Potom odaberite odgovarajuću brzinu snimanja, a ona će ovisiti o tome kojim se Alpha fotoaparatom koristite. Vjerojatno nećete željeti odabrati snimanje pri 10 ili čak 20 fps, no brzina između 3 i 7 fps dobra je za snimanje malih promjena na licu subjekta.

alice greenfield kadrira snimku na svom sony alpha fotoaparatu

© Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Meka koža

Iako želimo da su oči što je moguće više izoštrene, suviše detaljan prikaz kože može biti nepoželjan kod nekih vrsta portreta. Noviji modeli Sony Alpha fotoaparata odlikuju se efektom Soft Skin kojem možete pristupiti u izborniku Snimanje. U tom načinu rada lice subjekta otkriva se unutar slike te se na područja kože primjenjuje efekt ublažavanja kako bi se postigao bolji izgled portreta. Možete birati između tri postavke (niske, srednje i visoke), a naša je preporuka da počnete s onom niskom. Efekt je dostupan samo za slike u JPEG i HEIF formatima. Ako snimate u formatu RAW + JPEG, efekt se neće primijeniti na RAW slike, što je odlično ako želite pregledati kako će izgledati JPEG s efektom meke kože, no imati mogućnosti naprednijeg retuširanja RAW slike.

portret crvenokose djevojke

© Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili