jato gusaka polijeće

U divljini s fotoaparatom Alpha 7S III

Tomasz Gladys

Svi filmaši koji se specijaliziraju za divljinu vole se što je moguće više približiti prirodi, a Poljak Tomasz Gladys nije iznimka. Bit nije samo napraviti fantastične snimke, nego i doživjeti trenutak i prisutnost životinja koje fotografira. “Jedan od najnevjerojatnijih doživljaja koje sam iskusio,” prisjeća se Tomasz “bio je gledati ogromno jato gusaka, bilo ih je oko četrdeset, pedeset tisuća, a ja sam bio tamo s njima.”

Tomasz ovo misli doslovno. Upotrebljava i izrađuje opremu koja mu pomaže da svoj fotoaparat Sony Alpha 7S III i kamere Cinema FX3, a ponekad i samog sebe, približi što je više moguće objektu.

“Imam plutajuće skrovište na koje mogu postaviti svoj fotoaparat Sony Alpha 7S III s objektivom FE 200-600mm f/5.6-6.3. Odjenem ronilačko odijelo i zaronim ispod njega. Iznad površine vode samo je moja glava. Skrovište je kamuflirano, a ja sam ispod njega s plutajućom platformom na koju mogu postaviti fotoaparat i objektiv. Putem podesivog LCD zaslona fotoaparata Sony Alpha 7S III jasno mogu vidjeti što se događa.”

kamuflirano sklonište pluta na vodi

Na taj je način Tomasz uspio biti u vodi dok su guske selice polijetale.

“Na jezeru sam se kretao vrlo polako. Bila je oseka i tisuće je gusaka stajalo u jezeru. Odjednom su sve poletjele s jezera. Tisuće njih letjelo je manje od metra iznad moje glave. Osjećao sam kako kovitlaju zrak svojim krilima. Bio je to nevjerojatan trenutak.”

Tomasz će prvi priznati da su ovakvi trenuci rijetki. “Nekoć sam znao u glavi zamisliti kakvu snimku želim napraviti. Čekao bih cijeli dan, snimku ne bih napravio i otišao bih razočaran. No, sada cijenim sve što se dogodi. Naučio sam cijeniti samu činjenicu da se nalazim u divljini. Priroda je odličan scenarist. Morate posvetiti vrijeme promatranju, a prije ili kasnije bit ćete obilno nagrađeni za svoje vrijeme i strpljenje.”

Iako je želja za fotografiranjem sisavaca uvijek prisutna, Tomaszeva strast je fotografiranje ptica, pogotovo ždralova i guski. “Ždralove se povezuje sa srećom, a u Poljskoj se smatraju simbolom nade. Sele se ovdje netom prije proljeća stoga nagovještaju dio godine koji je pred nama.”

Tomasz uglavnom upotrebljava dva Sonyjeva uređaja: kameru FX3 iz serije Cinema Line i fotoaparat Sony Alpha 7S III. Čine savršen par koji Tomaszu pruža alate koji su mu potrebni da snimi divlje životinje u trenucima koji bi inače mogli promaći. “Oba uređaja savršena su za snimanje životinjskog svijeta zbog mogućnosti koje visoka ISO osjetljivost pruža.”

Mogućnost postavljanja senzora fotoaparata i kamera na više razine osjetljivosti pruža snimateljima i fotografima divljine više vremena da snime visokokvalitetne snimke.

Jednom sam prilikom bio u vodi usred noći i gledao guske kako spavaju na površini. Bila je to predivna scena. No, nisam je mogao snimiti jer je bilo premračno. Međutim, sada s fotoaparatom Alpha 7S III mogu snimati pri ISO vrijednostima od 12 000 i višim. I National Geographic i BBC rado koriste takve snimke u svojim filmovima.

Poput svih fotografa i filmaša koji dulja razdoblja provode istražujući divljinu, prilikom odabira fotoaparata i objektiva ključne su veličina i težina, a čak i samo jedan gram može činiti razliku. To je jedan od razloga zašto Tomasz radije upotrebljava objektive za zumiranje nego objektive fiksne žarišne duljine. Objektivi za zumiranje svojom mu fleksibilnošću omogućuju da se prilagodi objektu i okolini bez potrebe za mijenjanjem objektiva, što ni nije moguće dok ste djelomično uronjeni u vodu.

“Svjestan sam da objektiv od 200 – 600 mm ima otvor blende od svega f/5,6 – 6,3, no to mi nije bitno jer s fotoaparatom Alpha 7S III i kamerom FX3 mogu povećati ISO kako bih to kompenzirao, a da pritom ne narušim sliku. Kombinacija fotoaparata Alpha 7S III i objektiva FE 200-600mm f/5.6-6.3 stoga radi savršeno. Imam sve što mi je potrebno u kompaktnoj veličini.”

Među Tomaszeve omiljene objektive ubraja se i FE 28-135mm f/4 PZ. Ovaj objektiv s motoriziranim zumiranjem opremljen je motorima zahvaljujući kojima Tomasz može daljinski upravljati zumiranjem.

vozilo na daljinsko upravljanje na koje je postavljen fotoaparat sony alpha 7sm

“Koristim se sustavom putem kojeg mogu upravljati svojim fotoaparatom Alpha 7S III s udaljenosti od 1 km. Osmislio sam plutajuće skrovište kojim se upravlja na daljinu. Nalik je kamufliranom brodu na daljinsko upravljanje koji je opremljen stabilizacijskim držačem za fotoaparat Alpha 7S III koji se pomiče u tri osi. Imam potpunu kontrolu nad brodom, pomicanjem držača, fotoaparatom i objektivom. Imam i slično rješenje koje uključuje ogromno vozilo na daljinsko upravljanje koje je tiho i veoma sporo. Morao sam naučiti kako upotrebljavati oba vozila za približavanje. Na primjer, životinje će vas primijetiti ako se prema njima krećete pravocrtno, stoga moram polako krivudati, povremeno se zaustavljati te biti strpljiv kako bih došao u odličan položaj i počeo snimati.”

“Ti alati omogućuju mi da svoj fotoaparat Sony Alpha 7S III približim životinjama,” zaključuje. “Odlično je da Sony omogućuje nezavisnim proizvođačima da izrađuju ovakve proizvode. To mi pruža razne mogućnosti.”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili