London u magli pri izlasku sunca

Kako snimam | Gradovi

Ron Timehin

Ja sam gradski dečko. Rođen sam i odrastao u Londonu i tamo sam cijeli život, ali ipak postoji nešto u velikom gradu što me uzbuđuje. On je poput mog vlastitog igrališta po kojem mogu trčati i istraživati. Uvijek ima toliko toga za vidjeti, a gradovi se stalno razvijaju. Daje vam toliko prostora za kreativnost.

Biti mobilan

Ako istražujem novi grad, umjesto da snimam nešto specifično, želim snimati s nečim malim i laganim. Zato sam počeo snimati sa Sony Alpha 7C. Apsolutno volim taj fotoaparat. Mali je i jedva da nešto teži, ali mi nudi senzor punog kadra sa sjajnim dinamičkim opsegom i svim profilima boja za video koje sam navikao koristiti. Obično ga popratim nizom kompaktnih objektiva fiksne žarišne duljine, FE 24mm f/2.8 G, FE 40mm f/2.5 G i FE 50mm f/2.5 G. Alpha 7C u kombinaciji s tim malim objektivima daje mi izvrstan komplet, bez potrebe za nošenjem ogromne torbe za fotoaparat. Mogu samo staviti kameru oko vrata i prošetati gradom.

Čovjek koji šeće raznobojnom podzemnom željeznicom

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Ali također volim koristiti Sony Alpha 7R IV za komercijalne i planirane projekte, jer je visoka razlučivost jednostavno nevjerojatna i daje mi više prostora za igrati se sa slikom.

Ron Timehin kadrira snimak na svom Sony Alpha 7c

Istraživanje

Tijekom godina postao sam mnogo metodičniji u svom pristupu. Prije nego krenem, provedem puno vremena u istraživanju po internetu. Smatram da vam fotografski forumi ili Instagram mogu pružiti neke zanimljive lokacije i točke interesa. Čak i korištenje Google karata za gledanje satelitskih ili Street View snimki može biti izvrstan alat za pronalaženje zanimljive arhitekture – skoro pa možete napraviti obilazak od 360 stupnjeva bez da napustite kuću!

Čovjek koji hoda kroz slavoluk u Londonu

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/160s @ f/8.0, ISO 320

Ali ima tu više od jednostavnog pronalaženja lokacije. Moram dokučiti gdje bih trebao biti za fotografiranje, što zahtijeva više istraživanja dostupnih javnih prostora ili trebam li dopuštenje za snimanje na određenom mjestu. Zatim, naravno, treba dokučiti kada je najbolje vrijeme za snimanje kako bi dobio svjetlo koje želim, a to je obično pri izlasku ili zalasku sunca ili tijekom “plavog sata” –  sat neposredno prije izlaska sunca ili nakon zalaska sunca.

Piccadilly Circus u Londonu noću

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/7.1, ISO 1600

Kako slike postaju vaše

Uz toliko slika na svijetu, važno je slike učiniti vašima, umjesto da kopirate tuđe slike. Često snimam kada drugi ljudi ne žele – možda pada kiša ili možda ima puno magle. Međutim, ključna stvar je gotovo uvijek vaša točka gledišta. Ako možete pronaći jedinstven pogled, tada će se vaše slike isticati među tisućama drugih.

Vozači londonskih autobusa drže ruke u zraku

© Ron Timehin | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/800s @ f/4.0, ISO 640

Jedan savjet koji imam je da potražite krovne barove, restorane ili vrtove. Ta mjesta često imaju prekrasan pogled nad gradom i često zahtijevaju malo poznavanja grada. Savršeno mi je kombinirati piće ili jelo s prijateljima sa snimanjem nevjerojatnih slika zalaska sunca, samo što uvijek morate biti pažljivi i poštivati lokaciju i okolinu. Uvije tražim dopuštenje i često ponudim poslati fotografiju koju mogu koristiti na mjestu na kojem želim snimati, a većina je susretljiva, pa se stoga nemojte bojati pitati.

Ponekad možete biti ograničeni, jer morate snimati kroz stakleni prozor. Koristim dodatak koji se zove Lenskirt, koji je poput velikog crnog platnenog sjenila za objektiv koje ide oko kraja objektiva i koristi sisaljke da se uhvati za staklo. Uklanja svaku refleksiju ili odsjaj sa stakla, uključujući odraz kamere, pa čak i mene!

Djeca se igraju u magli

© Ron Timehin | Sony α7 II + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/1250s @ f/6.3, ISO 100

Budite strpljivi

Jedna od mojih najdražih nedavnih slika prikazuje djecu kako se igraju u magli. Proveo sam oko sat vremena na lokaciji gdje sam samo snimao slike ulice i čekao da se nešto dogodi. Nisam znao da će ta djeca trčati okolo i postrojiti se kao u tom kadru, ali zato što sam čekao i bio svjestan događaja oko sebe, moje strpljenje se isplatilo. Čim sam ugledao sliku u tražilu znao sam da je to “ta snimka”.

Predstavljeni proizvodi

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

"Fotografija mi pruža mogućnost analize, uvažavanja i tumačenja svijeta koji me okružuje"

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili